Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden van 50 m² en groter verplicht een energielabel C of hoger hebben. Is dat niet het geval, dan kun je als pandeigenaar een boete krijgen en hoogstwaarschijnlijk je pand niet meer als kantoorfunctie gebruiken. De deadline duurt nog even, maar voor je het weet is het zover, dus begin tijdig met het aanvragen van een energielabel. In dit artikel wordt er verder uitgelegd wat je moet doen om een energielabel te verkrijgen.

Een energielabel is tien jaar geldig en is verplicht vanaf 1 januari 2023, maar vanaf heden is het ook verplicht als je een pand koopt, verkoopt of huurt.
Het energielabel loopt van G (zeer onzuinig) tot A++++ (zeer zuinig). De grens ligt op C, de energielabels D, E, F, G zijn niet meer van toepassing op de geldende eis. Deze verplichting staat beschreven in het Bouwbesluit van 2012.

Volgens de schatting van het RVO zijn het ongeveer 65.000 kantoren die moeten voldoen aan deze verplichting. In totaal telt Nederland zo’n 100.000 kantoren. Kleine kantoren en monumenten zijn uitgesloten. Volgens de bekende getallen heeft nu zo’n 38% van de verplichte kantoren een label C of beter.

Zo’n 60% van de labelplichtige kantoren voldoet nog niet aan de gestelde eis. Voor 50% van de kantoren is er nog helemaal geen energielabel geregistreerd en bij zo’n 12% is er een geregistreerd label D of slechter geregistreerd.

Heeft jouw pand al een energielabel C of hoger?
Dan moet je hoogstwaarschijnlijk een nieuw energielabel opnieuw aanvragen. Dat is in principe het pand doorlopen met energieadviseur, checklist doorlopen en het label in ontvangst nemen.

Voldoet jouw pand nog niet aan de gestelde eis?
Dan moet je nu in actie komen! Er zal een opname gedaan moeten worden van het pand om te kijken wat het pand voor huidig label heeft en om diverse verbetermaatregelen op te stellen. Vaak kom je terecht in een aanschaf van installaties of eventuele verbouwing. Bij aanschaf van installaties kun je denken aan: nieuwe cv-ketel, aanschaf zonnepanelen of aanpassing verlichting. Bij verbouwing kun je denken aan: muren, vloeren of daken isoleren of dubbelglas aanschaffen.

Wat moet je nu doen?
Allereerst vraag je een offerte aan voor een energielabel en maatwerkadvies bij UP Klimaatadvies. Dan komt er een energieadviseur langs om een opname te doen en dan komt er een energielabel uit. Mocht het label een C of hoger hebben, dan hoeft u verder niks te doen. Is het een D of lager, dan zal er een maatwerkadvies gemaakt (kunnen) worden om te ondervinden wat voor verbeteringen er doorgevoerd kunnen worden om aan de gestelde eis te voldoen.

Wanneer deze verbeteringen doorgevoerd zijn, wordt er opnieuw een label uitgebracht die wél aan de gestelde eis voldoet.

Kortom: begin op tijd om teleurstellingen te voorkomen en sluiting van het kantoorpand voor te gaan.

U kunt ons bereiken via info@upklimaatadvies.nl of 088-5546222

Of vraag hier een offerte aan.